Ügyfelünk azzal keresett meg bennünket, hogy segítsünk az olajipari létesítményben működő 12db hűtőtorony energiafelhasználását csökkenteni.

A hűtőtorony nagyméretű hőtechnikai berendezés, amely célja ipari mennyiségű víz lehűtése részben a külső hideg levegő, illetve a levegő párologtató tulajdonságának felhasználásával. A toronyszerű berendezésekben a vizet áramló levegővel szemben permetezik. A levegő áramoltatásához ventilátorokat használnak. Fenti esetben 12db ventilátor működik, amit 30kW-os aszinkron motorok hajtanak. Ezek korábban állandó fordulatszámmal, le- felkapcsolással biztosították a hűtővíz technológia szempontból optimális hőfokát.

A Control Solution Kft. 12db Delta Electronics CP2000 sorozatú frekvenciaváltót szállított a ventilátor motorok fordulatszámszabályozása céljára, amely berendezések biztosítják azt, hogy a ventilátorok csakis olyan fordulatszámmal forogjanak, ami szükséges a technológia által kívánt hűtővíz hőmérséklet eléréshez. A fordulatszám a felhasznált villamos energiával köbösen arányos, így pl.: 20% fordulatszám-csökkenés (0,8*0,8*0,8=0,51) 49%-os energiacsökkenést eredményez, de a hagyományos szabályzási módszerekhez (fojtás, lapátszög állítás, Dahlander-motor, fel-lekapcsolás stb.) képest is jelentős javulást hozhat.

A hűtővíz hőmérsékletének kívánt értéke (REF=referencia) értéke Ügyfelünk SCADA folyamatirányító rendszerétől érkezik a frekvenciaváltókhoz. A hőmérséklet valós visszacsatolt (FB=Feedback) értéke a frekvenciaváltókba kerültek bekötésre; a Delta CP2000 sorozatú frekvenciaváltók rendelkeznek PID szabályozóval, amelyek ebben az alkalmazásban – beavatkozó egység – beállítják a hozzákapcsolt motorok fordulatszámát.

Ezzel megvalósult az úgynevezett „megosztott, decentralizált intelligencia”, tehát a periférián működő berendezések látják el a szabályozás egy részét.

További szakmai kihívás volt a frekvenciaváltók és a motorok közötti nagy (120-160m) távolság. A reflexiók által okozott feszültség-túllövések csökkentése és a motorszigetelés védelme érdekében kimeneti szinusz-szűrőket építettünk be, amelyeket a TDK-EPCOS szombathelyi gyárából szereztünk be.